С политически аргументи и лични нападки започна дебата  по предложената

...
С политически аргументи и лични нападки започна дебата  по предложената
Коментари Харесай

Актуализацията на бюджета: Разнобой между партиите за ръста на пенсиите

С политически причини и персонални нападки стартира дебата  по препоръчаната от служебното държавно управление актуализация на бюджета. Макар и със заканата за различни планове депутатите подвигнаха разноските на здравната каса в изискванията на поредна вълна на ковид и поддържаха на първо четене повдигането на пенсиите от октомври със приблизително 64 лева на човек.

Финансовият министър Асен Василев подсети в границите на дебата, че отговорността за това каква актуализация ще бъде призната или въобще няма да я има е на Народното събрание, защото държавното управление може единствено да предлага. Той стимулира плана на кабинета с това, че предлага уравновесен проектозакон, който ще помогне на държавното управление, бизнеса и хората да посрещнат умерено задаващите се най-малко 2 тежки месеца поради пандемията, като освен това не се утежнява бюджетният недостиг и не се поема държавен дълг отвън към този момент записания в бюджета. Придържането към сдържан недостиг срещна съпротивата на Българска социалистическа партия, която в лицето на икономиста Румен Гечев укори ръководещите, че не подкрепят задоволително бизнеса и хората в изискванията на пандемия, грижейки се за това да поддържа невисок недостиг, до момента в който другите в Европейски Съюз харчат в пъти повече и имат по-големи дефицити.
 След пикантен скандал сред Има Такъв Народ и ГЕРБ: Депутатите одобриха актуализацията на бюджета на НЗОК на първо четене След пикантен скандал сред Има Такъв Народ и ГЕРБ: Депутатите одобриха актуализацията на бюджета на НЗОК на първо четене
Депутатите одобриха на първо четене актуализацията на бюджета на Националната здравно осигурителна каса, която планува спомагателни над...

В плана на кабинета са заложени в допълнение на плануваните доходи 1.331 милиарда лева по държавния бюджет, като те включват 230 млн. лева по линия на обществените осигуровки, 105 млн. лева от здравни и 424 млн. лева се чакат като 3-процентов задатък по Плана за възобновяване и напредък, който следва да бъде импортиран публично в Европейската комисия. Заявката на служебния кабинет е, че в случай че до седмица няма постоянно държавно управление, той ще внесе проекта.

Общо по консолидираната фискална стратегия са заложени над 2 милиарда лева спомагателни доходи за годината. Затова финансовият министър разгласи, че по този начин страната може да посрещне тежките рецесии, без да усилва дълга, и също така да понижи планувания бюджетен недостиг с 0.3%, като по едно и също време покрие потребностите от пари на всички системи, които имат потребност от финансиране до края на годината.

В разходната част са заложени в допълнение 575 млн. лева - за повишение на всички пенсии приблизително с 64 лева, за помощи за отопление, за персоналните помощници, за надбавка за пенсиите, които макар увеличението ще останат под линията на беднотия от 369 лева, за финансова помощ за родители на деца до 14 години, в случай че образователните заведения бъдат затворени и се постанова те да останат вкъщи. В помощ на бизнеса поради пандемията са заложени 430 млн. лева, от които 30 млн. лева за пръв път са планувани в помощ на непрекъснатите разноски на авиопревозвачите. 240 млн. лева ще отидат за мярката 60/40, а оставащите 160 млн. лева са планувани още веднъж за други ограничения за наранени от рестриктивните мерки ограничения.

За потребностите на здравната система са заложени още 335 млн. лева - за заплащане на работещите на първа линия с вируса, за медикаменти, за проби, за ваксини и имунизиране. За идните избори за президент и най-вероятно още едни парламентарни избори са заложени 133 млн. лева 16 млн. лева са по бюджета на Комисията за енергийно и водно контролиране, с цел да се платят главници и лихви по изгубени от нея каузи, и 100 млн. лева по бюджета на министерството на районното развиване за зимна поддръжка на пътищата, защото пътната организация изчерпа бюджета си. Предвижда се да бъдат възобновени и пари на Министерство на вътрешните работи и правосъдното министерство, от чиито бюджети са взети за ковид ограничения.

Предстои да бъде импортиран план за още пари по бюджетите на Министерството на защитата и на Министерство на вътрешните работи за посрещане на напън от мигранти поради рецесията в Афганистан.
 Аркади Шарков: Бюджетът на НЗОК няма потребност от актуализация - СНИМКИ - ВИДЕО Аркади Шарков: Бюджетът на НЗОК няма потребност от актуализация - СНИМКИ - ВИДЕО
Първоначално заложения държавен бюджет от предходното ръководство е задоволително раздут, с цел да може да поеме разноските за системата на здр...

Повечето партии оповестиха, че ще имат свои планове сред двете четения на актуализация, без значение че някои от тях оповестиха, че ще поддържат плана на държавното управление.

От името на " ИТН " Пламен Данаилов, който във втория проектокабинет на партията бе номиниран за финансов министър, разгласи, че планът на кабинета ще бъде подсилен, само че единствено в случай че се одобряват нейни допълнения в поддръжка на групи, които съгласно тях са пропуснати в актуализацията. Даде образци с пенсиите на военноинвалидите, някои бизнеси и други

Ние поддържаме, ясна е логиката на разпределянето на парите с актуализацията, няма неща, които да ни усъмняват, разгласи от името на " Демократична България " икономистът Георги Ганев. Той въпреки всичко означи, че партията си резервира " правото на корекции ", които целят да има по-голяма точност в разноските и да получи информация за успеваемостта на харчовете и такива, които целят възстановяване на структурата на бюджета, изключително за последващи интервали. Аргументира се с това, че е по-добре да не се вършат актуализации, изключително в средата на годината. " Ние, както е известно, държим освен на правната сигурност, само че и на фискалната ", уточни той.

Прогнозата на Петър Чобанов от Движение за права и свободи е, че в края на годината ще се наложи още една актуализация. Причината е, че препоръчаната в този момент отваряла кутията на Пандора и всички щели да предложат свои разновидности, които щяло да бъде мъчно да се отхвърлят, и надлежно те ще застрашат финансовата непоклатимост. Обяви, че спомагателни разноски били написани като " меню в ресторант ", не било ясно защо тъкмо ще се употребяват и кой какво ще поръчва и какво ще получи. Отново повтори тезата на партията си за това, че се основава нова джипка, от която ще се раздават пари без глобата на Народното събрание. " Затова настояваме да бъдат записани като твърди суми по бюджетите тези разноски, с цел да не бъдат раздавани като от джипка ", уточни той, имайки поради парите за здраве и и метода, по който кабинетът " Борисов " разходваше пари в края на годината. От името на Българска социалистическа партия Румен Гечев разгласи, че партията ще предложи различен, по-справедлив метод за актуализация на пенсиите, 100 млн. лева за общините, чиито лечебни заведения изнемогват, за независимо наетите, в помощ на фамилии с възпитаници до 4 клас. Препоръча на кабинета в заложените спомагателни доходи да включи и предстоящите съгласно него спомагателни 500 млн. лева от акцизи и повишено ползване на горивата.

Кирил Ананиев, някогашен министър на финансите, разгласи, че ГЕРБ няма да поддържа плана и сред двете четения ще направи " нужните оферти " за дейно справяне с рецесията, като не пропусна за следващ път да подлага на критика сегашния министър. Обвини, че ги приписва единствено на служебния кабинет повишените доходи в бюджета, и получи отговор от Асен Василев, че това се дължи както на подобряването на стопанската система, само че и на работата на митниците и Национална агенция за приходите.
 След пикантен скандал сред Има Такъв Народ и ГЕРБ: Депутатите одобриха актуализацията на бюджета на НЗОК на първо четене След пикантен скандал сред Има Такъв Народ и ГЕРБ: Депутатите одобриха актуализацията на бюджета на НЗОК на първо четене
Депутатите одобриха на първо четене актуализацията на бюджета на Националната здравно осигурителна каса, която планува спомагателни над...

В отговор на риторични въпроси за това кой ще носи отговорност при по този начин препоръчаната актуализация депутатът от " Изправи се БГ! Ние идваме! " Арман Бабикян препрати ГЕРБ към последните 11 години, през които за първите 6 бил отговорен кабинетът на Станишев, за идващите 3 - на Орешарски, а по-късно пандемията. " При вас отговорни няма. Защо за два месеца питате ", обърна се той към ГЕРБ.

" Ние сме като разведено семейство с паднала покупателна дарба, с нараснали цени на храните и медикаментите, което е щастливо, че не е взело бързи заеми за разлика от хората ", обрисува обстановката в страната съпартийката му Мария Капон. Тя разгласи, че преди второ четене ще бъде препоръчано да се помогне и на засегнатите от рецесията в бранша на културата, за които в този момент средства не са планувани.

 

 

Още от ИКОНОМИКА:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР